mCash-løsningen til Sparebank1 er gjenstand for patentsøksmål

Sparebank1 har blitt saksøkt for påstått patentkrenkelse for sin mobile betalingsløsningen mCash. Det er et patent fra 1999 av dataingeniøren Jens Petter Høili som hevdes å være krenket, melder Digi.no

mCash, som er en konkurrent til DNBs mobile betalingsløsning VIPPS, etablerer mobiltelefonen (eller mer riktig: appen på mobiltelefonen) som et bindeledd mellom betalingsmottaker (som en butikk) og betaler (en bankkunde). Patentet som skal være krenket er tilgjengelig her (pdf).

Patentet til Høili er beskrevet som en:

«fremgangsmåte og et system for gjennomføring av en betalingstransaksjon mellom en kundes mobiltelefon, et utsalgssteds betalingsterminal og et betalingsoperatørs operatørsystem. Transaksjonen initieres av mobiltelefonen. Data vedrørende transaksjonen overføres så fra betalingsterminalen over en elektrisk eller optisk kommunikasjonsport til mobiltelefonen, og fra mobiltelefonen over et nettverk til operatørsystemet. Operatørsystemet registrerer data vedrørende transaksjonen for senere belastning, fakturering eller annet oppgjør. Videre overføres en bekreftelse på denne registreringen tilbake til mobiltelefonen og videre gjennom den elektriske eller optiske kommunikasjonsporten til betalingsterminalen. Transaksjonen avsluttes ved at det avgis en indikasjon på at den er utført og registrert.»

Patentet er illustrert på følgende måte: 

2016-08-11 22_25_22

Den patenterte løsningen som er nærmere beskrevet i patentsøknaden, er imidlertid så generelt beskrevet, som patenter ofte er, at beskrivelsen kan passe på en rekke løsninger. Det var også derfor Høili tidliger har hevdet at Google og Apples betalingsløsninger var i strid med patentet. Visstnok skal Høili ha flere patenter, ved at det ble først tatt patent i Norge og og Skandinavia, som senere skal være registert i Den europeiske patentorganisasjonen (EPO) for en rekke av de større landene i Europa, som Storbritannia, Tyskland, Frankrike og Spania, i 2006.

Saken skal opp for Oslo tingrett 10. januar 2017.  

Bli den første til å kommentere på "mCash-løsningen til Sparebank1 er gjenstand for patentsøksmål"

Legg inn en kommentar

Ikke gå glipp av noe!

Motta nyhetsbrev fra Teknologirett: