Skal du vitne i rettssak? Praktisk informasjon og app fra domstolene

Å være vitne i rettssak kan for mange oppleves som en spesiell og utfordrende opplevelse. Man får all oppmerksomhet rettet mot seg i en setting som er veldig uvant, man blir pålagt å snakke sant ellers blir man straffet og det er flere som stiller (strenge) spørsmål som man skal svare på umiddelbart. Det er derfor ikke vanskelig å forstå at mange er nervøse og ikke ser frem til å vitne i rettssaker. For å bedre noe på dette, har domstolene i Norge laget en app hvor man kan sette seg inn i situasjonen på forhånd. 

Hvert år møter ca. 70 000 mennesker som vitner i norske domstoler. og det å bli innkalt som vitne i rettssak kan skape uro og usikkerhet. Domstoladministrasjonen har derfor utviklet en informasjonsapp, som er spesielt rettet til unge vitner og fornærmede, men kan også benyttes av andre.

vitne i retten2

Appen består av tre deler: Ofte stilte spørsmål og svar, oversikt over aktører i retten, samt beskrivelse av rettssystemet. Informasjonen som gis i appen finnes også på domstolenes nettsider, som f.eks. for Oslo tingrett her, men det at informasjonen er i en app gjør det enklere å gå gjennom rett før man skal inn i domstolen. 

Den første delen i appen tar for seg spørsmål som om man kan ta med noen inn i rettssalen, hva man skal ha på seg, om tiltalte (ved straffesaker) kan stille en spørsmål, om det vil kunne være journalister der, osv. 

Den andre delen består av en grafisk, interaktiv fremstilling av de ulike rettssals – og sakstypene. Her kan man manøvrere seg rundt i en rettssal og klikke seg inn på de ulike aktører for å få en beskrivelse av disse.

I den tredje delen har informasjon om rettssystemet som er særlig rettet mot vitner og fornærmede, med en tidslinje/et hendelsesforløp fra en kriminell handling til straff gjennomføres. I tillegg er det en fremstilling av sakens gang i retten i en ordinær straffesak og i en ordinær tvistesak, en juridisk ordliste (norsk og engelsk), samt kontaktinformasjon til politi og domstoler.

Appen kan lastes ned her.

Bli den første til å kommentere på "Skal du vitne i rettssak? Praktisk informasjon og app fra domstolene"

Legg inn en kommentar

Ikke gå glipp av noe!

Motta nyhetsbrev fra Teknologirett: