Nå kan også tante Turid piratkopiere

Bilde: Pixabay

Popcorn Time gir deg tilgang på filmer og TV-serier helt gratis, så enkelt og smidig at du ikke føler at du gjør noe ulovlig. I virkeligheten kan ikke handlingen skilles fra å bruke ulovlige fildelingstjenester som Pirate Bay.

Første gang jeg fikk høre om Popcorn Time var fra en venn som jobber i rettsvesenet. Han anbefalte meg denne nye, ypperlige tjenesten som hadde et stort utvalg av filmer, dokumentarer og TV-serier. Jeg ble nysgjerrig og lastet selv ned Popcorn Time. Ved første øyekast kunne det minne litt om Netflix. Bra design, godt utvalg og med tilhørende teksting til filmene. Totalt sett var det et produkt jeg kunne bli glad i: Kinoaktuelle filmer, helt gratis, rett til sofaen. Hva var haken? Å bruke Popcorn Time var å bryte åndsverkloven.

Vi har blitt vant til å kunne se TV-serier og filmer når og hvor vil vil. I oktober 2015 var det registrert 250 000 norske brukere av Popcorn Time. Flere er klar over at produktet er ulovlig å bruke, men velger å bruke det likevel. Andre igjen vet ikke at bruken er ulovlig.

Ulv i fåreklær

Det er lett å bli forvirret. Flere presseoppslag om Popcorn Time viser at også journalister blir forvirret av teknologien bak, som igjen sår usikkerhet rundt tjenesten. Popcorn Time har i media ofte blitt kalt en strømmetjeneste, som vil si at bruken juridisk sett havner i gråsonen. I virkeligheten er ikke Popcorn Time basert på strømming, men fildeling.

Når du strømmer en fil, for eksempel når du ser et videoklipp på YouTube, får du biter av en fil på en lynvisitt til maskinen din. Alle bitene som kommer og går utgjør hele videoklippet du ser. Ved strømming skjer det ikke en permanent, men bare midlertidig lagring av filen. Juridisk sett er midlertidig lagring tillatt, uansett.

Når du derimot deler en fil på nett, kan mottakeren laste ned og lagre denne filen permanent. I tillegg har mottakeren mulighet til å laste opp denne filen et annet sted. En enkel form for fildeling er å sende en e-post til kompisen din med et bildevedlegg. Fildeling i seg selv er ikke ulovlig. Det er innholdet i filene som deles som kan skape juridiske komplikasjoner.

Fordi Popcorn Time er basert på nettopp fildeling, og innholdet i utgangspunktet er piratkopiert, bidrar brukerne av tjenesten til brudd på åndsverkloven. Les mer artikkelen «Deling, nedlasting og streaming av ulovlige filmer – hva er lov og ikke?«.

Oppleves profesjonelt

Når et produktdesign er bra, får brukeren lettere tillit til produktet. Utviklerne bak Popcorn Time har gjort en god jobb med brukergrensesnittet slik at hvem som helst kan klare å bruke tjenesten. Å laste ned filmer ved tradisjonell ulovlig fildeling krever noe teknisk kunnskap. Tante Turid hadde nok hatt vansker med å laste ned en film på den måten. Popcorn Time kan hun derimot sannsynligvis klare å bruke, i alle fall med litt hjelp fra ett av barna sine. Når Popcorn Time er lastet ned, velger hun filmen hun vil se, venter noen sekunder på at filmen lastes inn, slenger strikketøyet i fanget og beina på fotskammelen – og så er hun i gang.

Skjermbilde fra Popcorn Time

Skjermbilde fra Popcorn Time

Designet til Popcorn Time er intuitivt, brukervennlig og framstår profesjonelt. Vi blir rett og slett glade i gode produkter, og den etiske gråsonen faller i bakgrunnen. Tante Turid vil nemlig gjerne se den filmen med Matt Damon som overlever mange dager på Mars, i ro og mak, her og nå.

Ida R. Meland jobber som redaktør for digitale utgivelser i Gyldendal Norsk Forlag. Essayet ble opprinnelig publisert i forbindelse med emnet Formidling og vitenskapsjournalistikk ved Universitetet i Oslo.

Bli den første til å kommentere på "Nå kan også tante Turid piratkopiere"

Legg inn en kommentar

Ikke gå glipp av noe!

Motta nyhetsbrev fra Teknologirett: