Tatt en test på Facebook? Gitt fra deg deg personlig informasjon? For sent…

Bilde: Skjermbilde fra Nametests.com

Det er mange tester på Facebook og internett som er tilsynelatende morsomme og gratis. Men du betaler ved å gi fra deg personopplysninger, mye personopplysninger. Spesielt testene hvor du må logge deg inn på Facebook for å ta testene. Og har du gitt fra deg informasjonen, er det veldig vanskelig å få slettet informasjonen igjen. Er det verdt det?

Den største tilretteleggeren for tester på Facebook er Nametests.com, som du sikkert har sett tester fra. Nametests har 1500 tester på 40 ulike språk, og samler enorme mengder data om brukere av Facebook. Forretningsidéen til Nametests er at brukere på Facebook klikker på resultater som andre brukere har tatt, som denne: 

2016-08-31 20_27_20

Du må logge deg inn via Facebook, og ved å gjøre dette gir du Nametests tilgang til dine offentlige opplysninger på Facebook. Men det som er «offentlig» på Facebook er ganske mye personlig informasjon, som ditt navn, epostadresse, adresse, interesser, venner osv. Du gir også Nametests tilgang til din venneliste, og ingen av vennene dine har akseptert at det blir utlevert informasjon om dem, som navnet deres og at de er venn med deg.

Når du først har gitt Nametests tilgang til dine opplysninger på Facebook, så holder det ikke å slette tilgangen. Nametests beholder informasjonen, i følge Facebook, og du må kontakte Nametests for å få dem til å slette din informasjon: 

2016-08-31 20_22_36

Nametests eies av det tyske selskapet Social sweethearts GmbH, som er lokalisert i Köln. Tyskland har meget streng personvernlovgivning, og det er ikke noen grunn til å tro at Nametests ikke overholder personvernlovgivningen i Tyskland eller EU. Men ved å akseptere å gi Nametests tilgang til dine opplysninger, så risikerer du at Nametests benytter dine opplysninger videre. Som for alle slike tjenester, så har Nametests omfattende vilkår for tjenesten og vilkår for personopplysninger som man aksepterer ved å bruke tjenesten. Det er tvilsomt at den alminnelige brukeren gjennomgår disse vilkårene, men om du skal være interessert, så finnes de her når du går inn på en test fra Nametests (uthevet med rød ring): 

2016-08-31 20_20_17

Vilkårene og personvernvilkårene til Nametest er imidlertid gode, til å være et selskap med den virksomheten det har. Men samtidig skal selskapet også tjene penger, og det er et stadig press på selskaper med brukerdata som skal øke fortjenesten. Det har vi sett i Norge også. Men selv om Nametest har gode vilkår og er lokalisert i Tyskland, så betyr ikke det at man er sikker. 

Slike tester bør unngås, siden du gir fra deg så mye informasjon om deg selv, og spesielt så omfattende opplysninger som Facebook samler. Det er mange andre selskaper som tilbyr tilsvarende tjenester som Nametests, som f.eks. Meaww. Meaww har omfattende ansvarsfraskrivelser og en ullen personvernpolicy, som bl.a. skriver at data de samler inn er lokalisert «på mange servere rundt omkring i verden» og at din informasjon «kan være lagret på hvem som helst av disse serverne». Det finnes heller ingen informasjon i vilkårene eller på nettsiden ellers om hvor selskapet holder til eller hvem som står bak. 

Personopplysninger er handelsvare i dag, og informasjon om brukere som er omfattende både i antall brukere og informasjon om den enkelte bruker, som all den informasjonen som brukere deler på Facebook, betales det store summer for. Du kan ikke stole på at det selskapet du deler dine personopplysninger med, eller som du gir rett til å logge inn på din Facebook-konto, ikke vil dele informasjonen om deg og dine venner eller selge den videre. At selskapet har strenge vilkår, vil heller ikke bety at selskapet vil overholde vilkårene. Selskapet kan være etablert i et land hvor det er vanskelig for nordmenn og andre som er vant til god personvernlovgivning, ikke kan fremme et krav eller kreve sletting av opplysninger. 

Så, for å slippe å vurdere om selskapet er til å stole på, så bør du unngå å avgi informasjon til denne type tester på Facebook eller andre steder. 

Pål Joakim Olsen på nettstedet dinside.no har på en fornøyelig måte illustrert hvordan det ville være å gi informasjon til slike tester i det virkelige liv. Verdt å lese. 

Bli den første til å kommentere på "Tatt en test på Facebook? Gitt fra deg deg personlig informasjon? For sent…"

Legg inn en kommentar

Ikke gå glipp av noe!

Motta nyhetsbrev fra Teknologirett: