Siste uke innen teknologirett – oppsummering 4. september 2016

Dette er en ukentlig oppsummering av siste ukes nyheter og hendelser innenfor teknologirett i tillegg til nyheter og artikler på Teknologirett.no. Nyhetene blir lagt ut fortløpende på nyhetsstrømmen og i sosiale media, så om du vil ha nyhetene straks de legges ut, kan du følge Teknologirett på ett av disse stedene – se linker nedenfor. 


Klikk her for å følge Teknologirett på: Facebook | Twitter | LinkedIn | Nyhetsstrøm


Støtte til Microsoft. En rekke av de største it-selskapene og andre interessenter i USA inngir prosesskrift for å støtte Microsoft i saken mot amerikanske myndigheter vedrørende myndighetenes krav om utlevering av kunders data i Microsofts skyløsning, melder bl.a. Reuters. Selskapene og interessentene som støtter Microsoft er bl.a. Amazon, Apple, Google, Washington Post, Fox News, EFF mv. Prosesskriftet ble inngitt av advokatfirmaet Horgan Lovells, se mer her. Prosesskriftet er tilgjengelig her (pdf).

App om cloud computing. Det internasjonale advokatfirmaet Bird & Bird har lansert sin 4. versjon av deres app med informasjon om juridiske forhold knyttet til skytjenester (cloud computing). Appen inneholder redegjørelse for typiske juridiske problemstillinger knyttet til skytjenester for 19 jurisdiksjoner: Arabiske Emirater, Belgia, Danmark, Finland, Frankrike, Hellas, Italia, Nederland, Polen, Singapore, Storbritannia, Spania, Sverige, Sveits, Tsjekkia, Tyrkia, Tyskland, Ungarn, Østerrike. Selv om ikke Norge er dekket, vil informasjonen for Sverige og Danmark være til en viss grad veiledende for norske forhold. Informasjonen er knyttet til forbrukerjus, personvern, ansvarsforhold, sikkerhet, immaterielle rettigheter, overføring av data mv. Mer informasjon om appen og hvor den kan lastes ned her

Privacy fail: Hvordan Facebook kan dele informasjon og personopplysninger (og dine hemmeligheter) gjennom å foreslå hvem du skal bli «venn» med på Facebook, viser hvordan personopplysninger kan deles uten intensjon i interressant artikkel fra Fusion.

Artikkelserie om følger av driftsoutsettelse (outsourcing) og spesielt offshoring. NRK har en artikkelserie om følger av driftsutsettelse (outsourcing og spesielt offshoring) til utenlandske foretak. Nå er det datasystemene til Helse Sør-Øst (som er Norges største helseforetak) som i dag driftes av Sykehuspartner som vil kunne bli driftsutsatt til et amerikansk selskap som har store deler av sin driftsoperasjon i India. Kontrakten er etter det erfarer på mellom 6 og 7 milliarder kroner. Se mer i NRK. Tidligere har NRK omtalt DNBs bruk av ressurser fra India, som er omtalt på Teknologirett her og her

EU vil slå hardt ned på ISPer som forskjellsbehandler applikasjoner eller tjenester for sine kunder, som f.eks. at Netflix bremses ned når ett visst nivå med data nås, mens andre tjenester, som Youtube ikke behandles på samme måte, etter de nye retningslinjene fra BEREC. Se mer her.

Nye lisensregler for BBC i Storbritannia gjør at man må ha betalt lisens for å se BBC gjennom BBCs løsning for streaming, iPlayer (er både web og apper), melder bl.a. BBC selv. Tidligere var det kun de som så live streaming gjennom iPlayer som trengte å ha betalt lisens, men etter endringene i lisensreglene så må også de som ser programmer etter de har vært kringkastet ha betalt lisens når de ser programmene i iPlayer. Lisensen for TV er 145 GBP per år (ca 1600 kr), og boten for å bryte lisensreglene er ca. 1000 GBP (ca. 11.000 kr).

Seminar om IP-management  som verktøy i nedgangstider – praktiske grep for å minske kostnadsbelastningen og øke bedriftens utbytte arrangeres av advokatfirma Kluge. Seminaret avholdes 13. september 2016 08:00 – 10:00 og er gratis. Påmelding her.

Utvidelse av Googles patentsøkemotor. Google legger til 11 land i sin patentsøkeløsning, så det er nå mulig å søke i 17 lands patentsøknader og -registreringer. Det er nå mulig å søke i patenter fra Japan, Sør-Korea, Storbritannia, Spanie, Frankrike, Belgia, Russland, Nederland, Finland, Danmark, Luxembourg, USA, EU-patenter, Kina, Tyskland og Canada i tillegg til WIPOs base. Norge og Sverige er ennå ikke med, men man kan søke på norsk og svensk språk og så få opp patenter med opphav i Norge og Sverige. Gå til Google Patents.

Artikkel om bruk av advarsel om og aksept av bruk av informasjonskapsler (cookies) er lagt ut på Teknologirett. Slike varsler er verken nødvendig eller nyttige, og kan man spare webutviklerne for arbeid og brukerne for irritasjon. Les: Aksept om bruk av informasjonskapsler (cookies) på nettsider – nødvendig eller ikke?

Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiik har lagt ut en artikkel om ulovlig gode sikkerhetssystemer, hvor overskuddsinformasjon fra it-sikkerhetssystemer kan brukes til å overvåke ansatte. Dette er ulovlig i følge Simonsen Vogt Wiik. 

Så har Lovdata fått Juristforbundets rettssikkerhetspris for 2016. God utvikling på løsninger for å sikre allmennheten og brukerne kvalitetssikret og adekvat rettsinformasjon. At Lovdata åpner opp enda mer for allmennheten fremover, som å gjøre tilgjengelig rettsavgjørelser i større grad, er å håpe på. Prisen mottas under Rettssikkerhetskonferansen 27. september. Dagens ledelse – og tidligere ledelse i Lovdata er intervjuet i siste nummer av Juristkontakt

Det er kommet forslag til endringer i personopplysningsforskriften fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Endringene er sendt på høring, og bakgrunnen for endringene i forskriften er regjeringens tidstyvprosjekt, og prosjektet har resultert i at det foreslås unntak fra melde- og konsesjonsplikt ved behandling av personopplysninger. 

Retningslinjer for nettnøytralitet. Samlingen av europeiske teletilsyn – BEREC – har i dag publisert sine retningslinjer for de nasjonale regulatoriske myndighetene (som i Norge er Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (tidligere Post- og teletilsynet) på nettnøytralitet. Retningslinjene dekker både hvordan tilsynsmyndighetene skal utforme generell lovgivning og fatte vedtak i enkeltsaker. Les mer i pressemelding.

Delingsøkonomien og skatt er tema i artikkel fra advokatfirmaet DLA Piper. Ved bruk av nettsider og mobil-apper kobles tilbyder og kunde sammen på en enkel måte slik at alt fra bunader, driller, biler og boliger leies ut via kanaler som f.eks. Airbnb. Selv om ny teknologi skaper nye markeder, er skatt- og avgiftsreglene de samme, og deltakerne i delingsøkonomien må sørge for at staten får sin del av kaka. De alminnelige skattereglene gjelder også her, men det finnes unntak.

Og under temaet skatt, så er nyheten om at Apple må tilbakebetale 13 milliarder Euro til Irland etter at EU-kommisjonen har avgjort at skatteavtalen mellom Apple og Irske myndigheter var ulovlig statsstøtte. Både Apple og Irland mener de vil påkjære avgjørelsen. Les mer i bl.a. the Guardian.

Brukeranmeldelser får større og større betydning på Internett og Teknologirett har skrevet en artikkel om internasjonale retningslinjer for brukeranmeldelser på Internett

Tar ikke kontakt for å få hjelp til å bli glemt av Google. 5700 nordmenn ba om å bli slettet i søkeresultatene til Google, og av disse etterkom ikke Google kravet til 3000 personer. Av disse har kun 45 tatt kontakt med Datatilsynet for hjelp, og 18 har fått da slettet informasjonen om seg selv. Etter EU-retten ha en rett til å få fjernet informasjon, dersom det ikke er en offentlig interesse som overstiger retten til få det fjernet. Les mer hos NRK.

Anbefalt måte for å få fjernet informasjon om seg selv på nettet er:
1. Kontakt nettsiden som har publisert opplysningen.
2. Hvis de ikke er å få tak i eller ikke vil fjerne opplysninger, ta kontakt med Google eller andre søkemotorer. Googles prosess er beskrevet her.
Får du ikke medhold hos Google, kan du klage til Datatilsynet her. 
Fører heller ikke den klagen frem, kan du klage til Personvernnemnda.

Så har 200 selskap nå tiltrådt EU-US Privacy Shield. Bl.a. har Microsoft tiltrådt, men Facebook har ennå ikke tiltrådt regelverket. Oversikten over selskapene som har tiltrådt regelverket finnes her: www.privacyshield.gov/list.

Bli den første til å kommentere på "Siste uke innen teknologirett – oppsummering 4. september 2016"

Legg inn en kommentar

Ikke gå glipp av noe!

Motta nyhetsbrev fra Teknologirett: