Ape-juss eller jungelens lov – kan en ape ha rettighetene til sin egen selfie? (det er fredag)

Bilde: NN (ape)

Etter åndsverksloven § 43a er det den som lager et fotografisk bilde, som har rettighetene til bildet. Men er den som «lager» bildet den som setter opp kameraet eller den som trykker på knappen?

Dette spørsmålet kom på spissen da naturfotografen David Slater reiste til Indonesia for å ta bilde av celebesmakakere (det har ikke noe med celebrities å gjøre, men er en sort ape). Slater satt opp kameraet, og ga så utløseren til kameraet til apen. Dette førte til en rekke bilder, bl.a. det som kan sees over artikkelen her, og de øvrige finnes på Wikimedia Commons. At bildene ble lagt ut på sistnevnte ønsket ikke Slater, men Wikimedia Commons nektet å slette bildene til Slater siden de hevdet at det ikke var Slater som hadde rettighetene til bildene. 

Rettighetene til bildet erklært som public domain av United Copyright Office i 2014, dvs. offentlig eiendom. Senere, i 2016, fant en amerikansk domstol at aper ikke kan ha opphavsrettigheter, så apen ble heller ikke tilkjent rettighetene. Det var organisasjonen People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) som hadde fremmet søksmålet på vegne av apen. Slater har nå uttalt at han vil saksøke Wikipedia (da må trolig bildet på denne artikkelen også fjernes). 

At Slater ikke skal ha rettighetene til bildet synes imidlertid noe merkelig så lenge fotografer får rettigheter til bilder tatt med selvutløser og dataanimert grafikk, så det er ikke gitt at en norsk domstol ville ha kommet til samme resultat. Men apen ville trolig uansett ikke fått rettighetene siden dyr kan ikke få opphavsrettigheter, selv om heller ikke dette er helt klart etter loven. 

Bli den første til å kommentere på "Ape-juss eller jungelens lov – kan en ape ha rettighetene til sin egen selfie? (det er fredag)"

Legg inn en kommentar

Ikke gå glipp av noe!

Motta nyhetsbrev fra Teknologirett: