Vet du hva du har akseptert ved å spille Pokémon GO? Her er de juridiske konsekvensene

Bilde: Teknologirett

Ikke bare har du frasagt deg retten til å se normal ut når du løper gatelangs på jakt etter virtuelle monstre, og du eksponerer deg for straff ved å jakte pokémons i bilen og på andres eiendom. Men du har også akseptert en rekke vilkår ved å laste ned og bruke spillet som du kanskje ikke var klar over?

Pokémon GO har tatt virkelig av, men er alle de millionene av brukere klar over vilkårene de aksepterte da de lastet ned og begynte å spille Pokémon GO? Vilkår for globale tjenester og spill er langt fra det vi er vant til i Norge. Og kanskje det er slik at det er nær sagt ingen som leser vilkårene som gjør at vilkårene er så ekstreme som de gjør. Vilkårene til Niantic, som er selskapet som lager Pokemon Go, finnes her: Pokémon GO Terms of Services. Du må akseptere vilkårene dersom du selv eller noen av dine barn skal spille. Aksepterer du ikke vilkårene, kan du ikke spille spillet.

Det er 13 års aldersgrense for å spille Pokémon GO, som er i henhold til den amerikanske Children’s Online Privacy Protection Act, som også gjelder for andre tjenester som Facebook, Snapchat osv. Siden Pokémon GO er i større grad rettet mot barn enn disse tjenestene, så aksepteres det at foreldre registrerer barna i spillet på vegne av barnet dersom barnet registres gjennom en såkalt «Pokémon Trainer Club»-konto. Det er vel de færreste under 13 år som gjør trolig. Denne «klubben» har for øvrig egne vilkår.

Tvister mellom selskapet og brukerne løses gjennom voldgift, som er en privat domstol. Skal du saksøke Niantic, så må du altså oppsøke en domstol i USA. Du kan ikke saksøke selskapet gjennom de vanlige domstolene i Norge, som forliksrådet og tingretten, etter vilkårene. Bestemmelsene om voldgift er spesielt streng i vilkårene for Pokémon GO, og om du ikke skal være bundet av reglene om voldgift, må du sende en epost eller brev til Niantic innen 30 dager fra du begynner å bruke spillet. Men du trenger ikke å tenke på dette, for slike bestemmelser ikke gyldige i Norge. Du kan bare se bort fra kravet om voldgift i vilkårene: Du kan saksøke Niantic på vanlig måte i Norge, om du skulle ønske eller ha behov for dette.

Det står også i vilkårene at du aksepterer lovene i delstaten California, USA, men dette gjelder heller ikke for norske brukere. Norsk rett gjelder for deg i Norge.

Dersom du skulle laste opp innhold i Pokémon GO, så vil selskapet få de fleste rettigheter til å bruke dette innholdet som de ønsker. Dette er noe de fleste sosiale medier forbeholder seg rett til, se artikkel om dette her, men det er ikke så vanlig for spill. Det er ikke mulig å laste opp innhold, som bilder, grafikk, tekst mv. i Pokémon GO per i dag, men det er ikke utenkelig at dette blir mulig i fremtiden f.eks. ved at brukerne kan designe brukere eller Pokémons eller annet selv og dele. Nintendo har gjort dette på sine plattformer tidligere. Skjer dette, så kan altså Niantic eller Nintendo bruker dette innholdet som de selv ønsker (selv om de presiserer at du eier innholdet…).

Det er også mulig å kjøpe virtuelle penger og gjenstander/goder i spillet, og det er verdt å merke seg at kun personer over 18 år kan kjøpe virtuelle penger/goder eller dersom foreldrene har samtykket til kjøp. Kjøpet vil trolig reguleres gjennom innstillingene i applikasjonene, men dersom en person under 18 år foretar et omfattende kjøp og det ikke foreligger samtykke fra foreldrene, så vil det være vanskelig å kreve tilbake virkelige penger som er brukt for virtuelle penger om personen under 18 år.

Å omsette «ting» i spillet er regulert i vilkårene, selv om slik «trading» ikke er mulig i spillet ennå. Det er rykter om at det vil åpnes for å kjøpe og selge virtuelle gjenstander senere, og det er presisert i vilkårene at virtuelle gjenstander eller virtuell valuta ikke kan veksles om til ekte gjenstander eller penger. Til tross for dette forbudet selges nå Pokémon GO-kontoer som har mange Pokémons samlet eller er på et høyt nivå i spillet allerede i det virkelige liv. Det er mange bestemmelser om «trading» i vilkårene, som kan bli veldig aktuelle dersom det åpnes for kjøp og salg i spillet. Du fraskriver deg også rettigheter du har etter EU-rett, som angrerett ved trading. Om du virkelig kan fraskrive deg slike rettigheter er uklart etter EU-retten. Også det at «trading» kan umiddelbart stanses i spillet, er verdt å merke seg. Det kan føre til at alt du har opparbeidet deg blir verdiløse, men Niantic har fraskrevet seg alt ansvar om dette skjer.

Men Niantic har fraskrevet seg alt annet ansvar også, så dette er spilling på eget ansvar. Dette er vanlig i slike globale vilkår, og det er grenser for hvor mye ansvar som et selskap kan fraskrive seg. I spesielle tilfeller, vil du som bruker allikevel kunne rette krav og fremholde dine rettigheter overfor Niantic.

Niantic har forbeholdt seg retten til å endre vilkårene til enhver tid, så det gjelder å følge med om det kommer endringer i fremtiden.

Pokémon GO registrer mye informasjon om deg. Spesielt registrerer spillet hvor du beveger deg, såkalte geo-data. Niantic har imidlertid gode vilkår hva gjelder personvern, og har forpliktet seg til å etterleve EUs personverndirektiv, som den norske personopplysningsloven er bygd på, og å ikke utlevere personopplysninger til tredjeparter. Men merk at her har også Niantic forbeholdt seg retten til å endre vilkårene om de ønsker, så det gjelder å følge med på endringer for disse også. Teknologirett skal i hvert fall følge med for deg.

Bli den første til å kommentere på "Vet du hva du har akseptert ved å spille Pokémon GO? Her er de juridiske konsekvensene"

Legg inn en kommentar

Ikke gå glipp av noe!

Motta nyhetsbrev fra Teknologirett: