Barn og sosiale medier

Har du barn som er fra rundt 8 år og oppover, så har du sikkert merket det. Maset etter sosiale medier. For selv om det er 13 års aldersgrense for bruk av sosiale medier i Norge, viser likevel undersøkelser gjort av Medietilsynet at 57 % av barn i alderen 9-12 år bruker en eller annen form for sosiale medier, det være seg TikTok, Snapchat, YouTube, Instagram eller Facebook.

Man kan lett bli forvirret da tjenestene har sin egen merkeanordning i henhold til alder, men det er altså 13 år som er den gitte grensen i Norge. Det er heller ikke enkelt for foreldre å si nei til 10-åringen når «alle de andre» har fått lov, like mye som når vi må sette begrensninger for mobiltilbehør og annet teknologisk utstyr.

Det finnes like mange meninger om dette temaet som det finnes foreldre. Likevel er det lurt å gå sammen med foreldregruppen i klassen og forsøke å komme frem til felles retningslinjer. På den måten unngår man de store konfliktene og utestengelsene.

Skjermtid er noe foreldre ofte bekymrer seg for. Dessverre er det engang slik at vi er inne i denne teknologiske tidsalderen, så å begrense det for mye vil ikke gjøre noe godt. En god balansegang er svaret her. Spilling kan for eksempel være med på å utvikle barnet i en positiv retning.

Mobbing og utestengelse er noe som kan forekomme. Det er dog viktig å huske at disse tingene ikke kom med sosiale medier, og er noe som har vært et problem i all tid. Likevel er det verdt å tenke på at kommunikasjonen på sosiale medier ofte kan være tvetydig og lett å misforstå. Det kan fort oppstå unødige konflikter på grunn av dette, eller fordi at barnet føler seg mobbet på et eller annet vis.

Det er mye vi foreldre kan gjøre for å begrense skadene av barns bruk av sosiale medier. Det første, og desidert viktigste, er en god og åpen dialog. Forklar reglene rundt personvern, og snakk med barna dine om konsekvensene av å legge ut bilder. Fortell dem også at det ikke er lov å legge ut bilder av andre uten deres samtykke. Videre er det viktig å gi dem en god innføring i hva som er greit å skrive når de chatter og kommenterer, enten via spill eller på sosiale medier.

Dessverre er det også sånn at det ikke kun er ærlige mennesker der ute. Det forekommer at voksne utgir seg for å være barn, kun for å komme i kontakt med mindreårige. Si til barnet ditt at det, under ingen omstendigheter, må opprette en-til-en-kommunikasjon med fremmede.

Til slutt er det viktig at du som forelder setter deg inn i de ulike appene og sosiale mediene, slik at du vet hva det går ut på. Vi kan anbefale å ta «mobilappen», som er utviklet av Telenor i samarbeid med Barnevakten. Følg med på hva barna gjør, uten å overvåke dem. Overvåking vil gjøre mer skade enn godt, og samtidig får ikke barna erfaring og mulighet til å utvikle seg i normalt tempo om vi skal henge over dem.