Når de unge er på sosiale medier

For hver nye foreldregenerasjon dukker det opp nye bekymringer, og vi som har små barn i dagens digitaliserte hverdag har helt nye ting vi må ta høyde for. Problemene som sosiale medier potensielt medfører bør ikke stikkes under en stol. Vi hører tidvis om nettmobbing, i tillegg til at det er vanskelig å vite hva slags farlige nettsider barna finner frem til når de surfer på nettet.

Det fantes ikke noe Internett da våre foreldre var unge, så de hadde naturligvis ingenting de kunne lære oss om skikk og bruk av en slik allestedsnærværende plattform som verdenveven jo er. Ordet nettvett fantes ikke i deres ordforråd. Derfor er det opp til oss (relativt) unge foreldre å sette grenser. Selv om vi kanskje vokste opp i en mer uskyldig tid og derfor ikke har noe rammeverk å jobbe ut fra, bør ikke det være et hinder for at vi kan lage klare regler for våre barn.

De aller fleste er på nett i dag, og selv de som ikke skulle være det kan ved hjelp av lån fra centum.no enkelt skaffe seg tilgang hjemmefra.

Kommuniser med barna

Som med alt annet, er det viktig å kunne gå i ærlig dialog med barna om bruken av sosiale medier og Internett for øvrig. På samme måte som det er vanlig for foreldre å spørre hvor barna deres var i helgen, hvem de var sammen med og om det var alkohol involvert, er det lurt å spørre de hvilke nettsider de frekventerer, og hvem andre som er involvert. Dersom barnas omgangskrets på sosiale medier består av venner de har fra skolen som du stoler på, og som har foreldre du kjenner, er det kanskje mindre grunn til bekymring.

Det er lov å spørre barna hvem de omgås, hvilke nettsider som er populære og hvordan de og vennene deres oppfører seg der. De vil trolig ha forståelse for hvorfor vi lurer, selv om de kanskje synes vi er masete til tider. Det er vanskelig å være sosial i dag hvis man ikke bruker digitale medier, og derfor kan vi ikke bare ta det ifra dem. Barna må få lov å treffe sine venner på nett, men vi skylder både oss selv og dem å sette klare rammer.

La de unge være unge

Internett og sosiale medier er en relativt ny arena, men det trenger ikke by på de altfor store bekymringene. Det har, tross i ulik grad, alltid eksistert et distanseforhold mellom foreldre og barn, og da særlig når barna blir tenåringer. De unges aktiviteter på sosiale medier, og alt det obskure og hemmelige rundt det, er bare en slags digitalisert versjon av sprellene vi selv gjorde da vi var unge.

Vi distanserte oss tross alt fra våre foreldre og deres formaninger da vi utforsket livet utenfor hjemmet. Forskjellen er at dagens unge kan gjøre nettopp dette – uten å nødvendigvis forlate hjemmet.