Nå om dagen er det ikke så mange som ikke er på minst ett av de sosiale mediene, fra barneskolebarn til besteforeldre. Det har både gode og dårlige sider, men bruker du det riktig og ansvarlig kan det tilføre hverdagen din mye positivt. Gjennom sosiale medier kan du holde kontakten med fjerne venner og familiemedlemmer, dele store og små opplevelser med alle du kjenner, holde deg oppdatert på saker du er opptatt av og promotere deg selv om du har et eget foretak. Det kan allikevel være smart å tenke litt over hvilke sosiale medier du skal bruke, eventuelt hva du skal bruke hver av dem til. Du vil nemlig merke at det er ulike typer sirkler som dukker opp på ulike typer sosiale medier.
Alle har Facebook
Facebook er det største, mest kjente og mest tilgjengelige av alle sosiale medier. Her er det et bredt fokus, og du kan både legge ut korte og lange statusoppdateringer, dele bilder, chatte privat, spille spill og invitere til arrangementer. Dermed er dette også det mest sannsynlige stedet å møte bestemoren din på. Selvfølgelig er det hyggelig å kunne dele feriebildene med de eldste i familien, men regn også med å få både kommentarer og likes på det meste du driver med her. Facebook har også blitt brukt til aktivisme mot blant annet kvinnehets, urealistiske idealer og skambelagt kvinneovervekt. Men det er det andre mer fokuserte sosiale medier som har gjort bedre.
Instagram har full fokus på bilder, og kommentarene er ofte kortere. Derfor er dette en mer effektiv side enn for eksempel Facebook – “Et bilde forteller mer enn tusen ord”, som ordtaket sier. Mange brukere på Instagram har blitt kritiserte for å bidra til kroppspress ved å dele retusjerte bilder av seg selv, men det er også mange som gjør det motsatte for å skape en motvekt. Mange med mer gjennomsnittlige kropper deler også bilder som bidrar til å vise unge jenter at kvinneovervekt ikke er unormalt, eller noe å skamme seg over. Blant andre prosjekter finner man også “Free the nipple”, som jobber for at kvinnelige brystvorter skal aksepteres på lik linje som mannlige.
Aktivisme og avslapning
Som du kanskje har forstått nå appellerer Facebook til de fleste, mens størsteparten av brukerne på Instagram er ungdommer eller unge voksne. Dette er altså stedet å få frem et sterkt budskap på en rask og enkel måte – og uten at hele slekten blander seg inn. Twitter startet som en side for journalister, men har etterhvert vokst seg til å fange mange flere. De 140 tegnene gjør allikevel at du må fatte deg i korthet, men også at det er lett å få med seg budskapet ditt. Den arabiske våren har mye å takke Twitter for, samtidig som Donald Trump også bruker siden til å kommunisere direkte med verden på godt og vondt. Uansett hva du foretrekker er sosiale medier fint å ha når du vil dyrke komplett avslapping i din kontinentalseng eller kjeder deg på en lang busstur. Bare vær oppmerksom på hva du deler, og ikke minst hvor.